8 lutego 2024 (czwartek) odbył się pierwszy wykład z cyklu pod tytułem PODRÓŻE WOKÓŁ STOŁÓW – opowieści o kulturze kulinarnej i dziejach pożywienia z różnych stron świata. Podczas spotkań cyklu słuchacze dowiedzą się m.in. skąd wzięły się produkty na naszych stołach, czym jest smak, co ukształtowało naszą tożsamość kulinarną, co jemy, kiedy i dlaczego, czym jest smak, jak się zmieniały kulinarne obyczaje na przestrzeni wieków.
Małgorzata Buttitta – Italianistka (UW) i antropolożka kultury (Uniwersytet w Palermo).
Ekspertka w dziedzinie antropologii jedzenia oraz historii i tradycji kulinarnych.
Specjalistka od kultury i tradycji polskich, włoskich oraz basenu Morza Śródziemnego.
Badaczka dziejów oraz kulinariów wsi i dworu Wschodniego Mazowsza.
Wykładowczyni i prelegentka w Polsce i we Włoszech, uczestniczka konferencji i międzynarodowych programów edukacyjnych, jurorka na polskich i międzynarodowych konkursach kulinarnych. Również dziennikarka – food writer, a także komentatorka włoskiej sceny politycznej.
Autorka „Niezapomnianej kuchni Warmii i Mazur”, „W dawnej kuchni pogranicza polsko-litewskiego” oraz literackiego przekładu „Włoskiej sztuki dobrego gotowania” Pellegrina Artusiego.
Założycielka i prezeska Fundacji Convivium-uczta (Akademia Pana Wielądko), która zajmuje się kulinariami w sposób interdyscyplinarny o charakterze edukacyjnym, służąc każdemu odbiorcy, od uczniów, przez pasjonatów i badaczy historii kuchni, kucharzy, po Koła Gospodyń Wiejskich.
Obecnie kończy prace nad odnalezionym w archiwach rękopiśmiennym, bogatym zbiorem przepisów i notatek gospodarskich (1807-1864) Marcjanny z Jawornickich Oborskiej z Proszewa w ziemi liwskiej, a także pisze książkę o wschodnim wybrzeżu Morza Śródziemnego.
Wstęp wolny.