Wykład otwarty Legionowskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku

Wykład LUTW Aronia Superowoc

W dniu 7.12.22 o godz. 12.00 odbył się na Legionowskim Uniwersytecie Trzeciego Wieku wykład:

Aronia na zdrowie!

Duża grupa słuchaczy uczestniczyła w wykładzie „Aronia na zdrowie! Naturalna moc polskiego superowocu przeciw chorobom krążenia” z prezentacją, przygotowany przez panów Bartłomieja Przybyszewskiego i Pawła Eggerta. Aronia to krzew z rodziny różowatych pochodzący ze wschodnich rejonów Ameryki Północnej. Rośnie na każdej glebie, lubi miejsca nasłonecznione. Jej owoce są doskonałym składnikiem herbat, soków, dżemów i kompotów. Dodaje się je też do zup i potraw mięsnych. Wykorzystuje się je również do sporządzania alkoholi – likierów, win lub nalewek. Z owoców aronii korzysta też medycyna i przemysł kosmetyczny. Preparaty zawierające wyciąg z aronii chronią przed szkodliwym działaniem promieni UV i opóźniają proces starzenia. Aronia posiada ogromne wartości odżywcze przy niskiej kaloryczności, łagodzi przeziębienia. Zawiera: węglowodany, błonnik, białko. Największą jednak wartość przynoszą zawarte w niejantocyjany, witaminy (C, B2, B6, PP, prowitamina A), flawonoidy i minerały (mangan, potas, magnez, cynk, wapń). Warto zwrócić uwagę na jej właściwości lecznicze. Owoce aronii mają ogromny potencjał przeciwutleniający. Badania naukowe wykazały, że regularne spożywanie tych owoców, przynosi korzyści zdrowotne w chorobach neurologicznych, stanach zapalnych, cukrzycy i przy infekcjach bakteryjnych. Antocyjany to także wsparcie w usuwaniu z organizmu wolnych rodników, które przyspieszają starzenie się komórek i sprzyjają nowotworom. Warto również wspomnieć o obecnej w aronii zeaksantynie – karotenoidzie, który ma wpływ na filtrowanie promieni UV. Związek ten między innymi chroni oczy przed zwyrodnieniami plamki żółtej, co jest ważne w profilaktyce zdrowia osób starszych. Można również wspomnieć, że napoje alkoholowe na bazie surowych owoców aronii (nalewka czy wino), pite z umiarem, mogą przynieść zdrowiu większe korzyści niż przetwory, ponieważ przy produkcji tych trunków nie stosuje się obróbki termicznej, stąd też nie dochodzi do utraty niektórych witamin i minerałów. Aroniówka zalecana jest między innymi przy zwalczaniu nadciśnienia i wysokiego poziomu cholesterolu. W sprzedaży można znaleźć doskonały dżem z aronii, sok, miód oraz przepyszne owoce aronii w ciemnej czekoladzie.

Ewa Lipińska

z-ca dyr. LUTW


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Exit mobile version