Magia i tajemnice świąt dworskich i wiejskich na Mazowszu

Magia świąt Buttitta

7 grudnia na Legionowskim Uniwersytecie Trzeciego Wieku odbył się wykład otwarty Pani Małgorzaty Buttitty w cyklu „Wielkie i małe społeczności blisko nas”. Autorka wprowadziła słuchaczy w Magię i tajemnice świąt dworskich i wiejskich na Mazowszu. 

Wykład odpowiadał na pytania:

o Czym w dawnej kulturze było świętowanie?
o Na czym polegały przygotowania i jak kreowano świąteczną atmosferę?
o Co się działo w kuchni dworskiej i wiejskiej?
o Co jadano i dlaczego akurat takie, a nie inne potrawy?
o Które z dawnych smaków, obrzędów i obyczajów tkwią w nas do dziś?

Małgorzata Buttitta –  Italianistka (UW) i antropolożka kultury (Uniwersytet w Palermo). 

Ekspertka w dziedzinie antropologii jedzenia oraz historii i tradycji kulinarnych.

Specjalistka od kultury i tradycji polskich, włoskich oraz basenu Morza Śródziemnego.  

Badaczka dziejów oraz kulinariów wsi i dworu Wschodniego Mazowsza.

Wykładowczyni i prelegentka w Polsce i we Włoszech, uczestniczka konferencji i międzynarodowych programów edukacyjnych, jurorka na polskich i międzynarodowych konkursach kulinarnych.  Również dziennikarka – food writer, a także komentatorka włoskiej sceny politycznej.

Autorka „Niezapomnianej kuchni Warmii i Mazur”, „W dawnej kuchni pogranicza polsko-litewskiego” oraz literackiego przekładu „Włoskiej sztuki dobrego gotowania” Pellegrina Artusiego.

Założycielka i prezeska Fundacji Convivium-uczta (Akademia Pana Wielądko), która zajmuje się kulinariami w sposób interdyscyplinarny o charakterze edukacyjnym, służąc każdemu odbiorcy, od uczniów, przez pasjonatów i badaczy historii kuchni, kucharzy, po Koła Gospodyń Wiejskich.

Obecnie kończy prace nad odnalezionym w archiwach rękopiśmiennym, bogatym  zbiorem przepisów i notatek gospodarskich (1807-1864) Marcjanny z Jawornickich Oborskiej z Proszewa w ziemi liwskiej, a także pisze książkę o wschodnim wybrzeżu Morza Śródziemnego. 

#Mazowszepomaga, #MCPSpomaga, #programywsparcia, #solidarnośćmazowiecka, #MCPS.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *