W marcu, jak w garncu. O smakach przedwiośnia, postach, głodzie i przebudzeniu świata.


7 marca 2024 odbył się kolejny wykład z cyklu pod tytułem PODRÓŻE WOKÓŁ STOŁÓW – opowieści o kulturze kulinarnej i dziejach pożywienia z różnych stron świata.
Tym razem p. Małgorzata Buttitta opowiedziała o smakach przedwiośnia, postach, głodzie i przebudzeniu świata.

Małgorzata Buttitta –  Italianistka (UW) i antropolożka kultury (Uniwersytet w Palermo). 

Ekspertka w dziedzinie antropologii jedzenia oraz historii i tradycji kulinarnych.

Specjalistka od kultury i tradycji polskich, włoskich oraz basenu Morza Śródziemnego.  

Badaczka dziejów oraz kulinariów wsi i dworu Wschodniego Mazowsza.

Wykładowczyni i prelegentka w Polsce i we Włoszech, uczestniczka konferencji i międzynarodowych programów edukacyjnych, jurorka na polskich i międzynarodowych konkursach kulinarnych.  Również dziennikarka – food writer, a także komentatorka włoskiej sceny politycznej.

Autorka „Niezapomnianej kuchni Warmii i Mazur”, „W dawnej kuchni pogranicza polsko-litewskiego” oraz literackiego przekładu „Włoskiej sztuki dobrego gotowania” Pellegrina Artusiego.

Założycielka i prezeska Fundacji Convivium-uczta (Akademia Pana Wielądko), która zajmuje się kulinariami w sposób interdyscyplinarny o charakterze edukacyjnym, służąc każdemu odbiorcy, od uczniów, przez pasjonatów i badaczy historii kuchni, kucharzy, po Koła Gospodyń Wiejskich.

Obecnie kończy prace nad odnalezionym w archiwach rękopiśmiennym, bogatym  zbiorem przepisów i notatek gospodarskich (1807-1864) Marcjanny z Jawornickich Oborskiej z Proszewa w ziemi liwskiej, a także pisze książkę o wschodnim wybrzeżu Morza Śródziemnego. 

Wstęp wolny.

O smakach przedwiośnia, postach, głodzie i przebudzeniu świata. Małgorzata Buttitta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *